Worldsskills rullar på – Dag två

Trots att tävlingen sker ute på flygplatsen syns den och hörs över hela Kazan. Det skyltas överallt och inne i stan sker dagligen olika events med anknytning till Worldskills. Idag, dag två, var det om möjligt ännu fler besökare på plats.

Allt för att underhålla och även utbilda
Många skolklasser och grupper går igenom Expot med en guide för att lära sig i alla fall lite om de 56 yrkena som tävlar. Runt om på expot finns dessutom flertalet Prova-på-stationer där man som besökare kan testa diverse yrkens utrustning. Det finns allt från slagborrar, motorsågar till 3D-printers, drönare och kakdekorationer. Ett annat spännande inslag är Junior-tävlingarna. Dessa är varianter på de ordinarie grenarna men i en light-version. De som tävlar är här 14-16 år.

Betongarna Oscar och Erik
Den stora frågan igår var om våra betongkillar, Oskar och Erik, skulle hinna klart med sin första form till deadlinen för gjutning. Svaret kom redan 1 h och 15 min innan sluttid, tyvärr inte. Killarna hade gjort ett mätningsmisstag och trots att de tydligt gjorde en tempoökning hann de inte hela vägen fram. Så klart är detta väldigt trist då de i och med detta missar ett viktigt tävlingsmoment. Detta fick de dock skaka av sig då tävlingen raskt rullade vidare. Nu skulle form nummer två byggas och sedan ska de vidare till armeringsmomentet.

Muraren Albert
Efter en mentalt tuff gårdag kändes denna tävlingsdag bättre för Albert. Coachen Mats hade gett honom rådet att hoppa över vissa detaljmoment som i slutändan tar mer tid än de ger poäng. Detta beslut lättade tyngden på Alberts tävlingsaxlar och idag hälsade hans föräldrar att De kände äntligen igen honom igen! Albert själv hälsar att Dag två känns mycket bättre än dag ett. Jag har en bra känsla! I förhållande till resten av tävlingsfältet ligger Albert just nu tillsynes i mittenklungan.

Plattsättaren Filip
Gårdagens problem med ritningarna har retts ut och alla dokument är i ordning. Dock ser det ut som flera tävlingsdeltagare försök justera det fel som ritningen med sina felaktiga mått skapat. Det blir spännande och höra hur domarna löst mätpunktsfrågan.

Filip har hittat ett bra flöde. Han är fokuserad och mycket målinriktad. Gårdagens problem med ritningarna har inte påverkat honom och han kör på för fullt. Vi pratade med honom under en paus och han kände sig trött men ändå väldigt nöjd efter gårdagens insats. De hade då fått köra på till sent för att kompensera för de under dagen förlorade tävlingstimmarna.