Tredje dagen på Worldskills – Slutspurten

Tre av fyra tävlingsdagar har bockats av. Våra fyra killar har under dessa dagar hunnit med både att känna av den mentala botten som tävlingspress kan skapa och glädjen som en bra och rolig tävling ger.

Plattsättaren Filip
Idag har Filip jobbat med att skapa ett trappsteg och ett ”duschgolv”. Han har följt sin plan för denna tävlingsdag bra. Det krånglade lite för honom i morse. Men inget som stoppar Filip säger Coach Andreas. Det lilla strulet märks inte alls på honom nu!

I morgon är tävlingens sista dag och då har Filip endast tre timmar på sig att färdigställa sina moment. För honom återstår att kakla den yta han har preppat och byggt idag. I nuläget ser det väldigt bra ut för honom och går det vägen borde han hamna i övre skiktet av de tävlingsfältet.

Betongkillarna Oscar och Erik
Idag var en rolig dag, bästa dagen hittills! Svarade Oscar på frågan om hur dagen gått. Erik som känt sig krasslig de tidigare dagarna meddelade att han kände sig mycket bättre. Detta var goda nyheter från laget.  
En av dagens utmaningar var att göra en armeringskorg. Detta var ett extra moment utöver det stora projekt de jobbar hårt med. Då Erik är den utbildade betongaren tog han sig an armeringsuppgiften medan Oscar i ett högt tempo slet vidare med bygget av den sista formen. I morgon har killarna 3 h på sig för att avsluta sitt arbete.

Muraren Albert
Utmaningen för murarna har varit att med hjälp av tegel skriva RU SS I A, på precis detta sättet. Några bokstäver sitter ihop och andra är fristående med diverse extra dekorationer. Albert har tagit sig igenom de första fyra bokstäverna och jobbar på med sista uppgiften, dubbel SS. Pressen verkar ha släppt och nu ser han mer ut att ha kul och bara köra på. I mål ska han! I nuläget är det svårt att säga hur han ligger till. Han har plockat bort en del detaljjobb för att ha mer tid för att kunna slutföra. Hur detta landar är oklart då han i och med detta ju plockar bort chanser för poäng….
Även Albert har tre timmar på sig sista dagen.

Tankar om Worldskills i Kazan från svenska besökare på plats.  

Det man slås av är hur stort det är säger Rolf Hedlycke på SEKO. Samt hur många olika sätt det finns att utföra tävlingsuppgifterna på, titta bara på plattsättarna. Lika många lösningar på duschgolvbygget som tävlingsdeltagare. Riktigt kul att titta på. Även om vissa av dessa yrken inte är helt publikvänliga. Några är ju bara en person bakom en dator, men slutprodukten kan ju bli kul att se sen.

Rigorösa säkerhetskontroller men utan att skapa onödiga köer. Det är ett väldigt bra arrangemang säger Johan Olsson på Sveriges Byggindustrier. Detta har ryssarna gjort bra! 
Sedan är ju detta med Future skills nytt för i år. Bland annat kunde vi titta på när de tävlande som Drönaroperatör och *BIM-programmerare. (*Building in Modelling).

Jag tycker det var jättekul att se de vårdtävlande. Sedan imponeras jag såklart av alla yrkesgrupper, men just vårddelen gjorde ett intryck på mig. Säger Magnus Ekeljung på SEKO. Även fått ett riktigt bra intryck av Kazan och vilket jobb de lagt på Worldskills. Det sitter skyltar överallt och volontärer i mängder, både på expot och runt om i staden. Ja redan i Morva stötte vi på de första. Över 3000 stycken hörde jag. Sedan skulle det ju vara riktigt kul om vi kunde få in maskinförare på Worldskils. Jag ser att det finns en framtid för det!

Det man märker är att det är ett riktigt stort mästerskap, likt ett stort sportevenemang, ryssarna har med det gjort ett riktigt bra jobb. Sedan förvånas man av den stora mängd besökare som varit på plats varje dag. Säger Görgen Zilén från Byggnads. Jag imponeras av våra tävlandes, ja så klart egentligen alla tävlandes prestation. Tänk att göra detta jobb under sådan press!