Erik Hellqvist: Sverige ökar säkerheten – i hela världen

Det låter lite kaxigt. Och det är kaxigt. Jag menar att rubriken har täckning. Det är oomtvistat att hjälmar på byggarbetsplatser ökar säkerheten. Worldskills eller Yrkes-VM pågår nu i São Paulo. Där tävlar ett stort antal länder i mängder av olika yrken, bland annat många byggrelaterade yrken. Det är de tävlande länderna som gemensamt fastställer vilka parametrar som ska utvärderas när man korar segraren.

Den här tävlingen utvecklas hela tiden och nya grenar tillkommer. Och utvärderingsparametrarna förändras – liksom hela vår omvärld.

Ett exempel på detta är att i år finns en uppvisningsgren: Concrete Construction Work, betonggjutning. Att vara uppvisningsgren innebär att ett antal länder genomför motsvarande övning som om det skulle vara tävling.

Varje land ska nominera en expert och Sverige nominerade Wahik Alexan i denna gren. Han arbetar i vanliga fall som yrkeslärare på Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning husbyggnad på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Där undervisar han eleverna i betong.

Wahik har genom sin kompetens blivit befordrad till vice chefsexpert i den här nya grenen.

Ett av de mer påtagliga resultaten av hans engagemang och roll som vice chefsexpert här i São Paulo var att han innan tävlingarna började drev igenom att alla deltagare skulle ha hjälm. Och så blev det.

Det var inga större problem, sa han. Utan att kanske inse vilken impact hans agerande kommer att få för antalet byggrelaterade olyckor. I hela världen.

Wahik är ett fantastiskt bra exempel på en person som hela tiden vill utveckla. Sig och sin omgivning. Det riktigt lyste i ögonen när han berättade att han sett några, för honom, helt nya verktyg som skulle vara bra att ta till Sverige.

Gissa en gång om det blir så. Och vår bransch fortsätter utvecklas.

Samtidigt som hela byggvärlden blir säkrare.

Med all säkerhet kommer betonggjutning vara en tävlingsgren redan på EuroSkills i Göteborg i december 2016 samt på kommande World Skills.

Erik Hellqvist, Svensk Byggtjänst