Första dagen – Worldskills Kazan

Worldskills Kazan har äntligen dragit igång. Första dagen började som den skulle, för de flesta tävlande.

Platsen för tävlingen
Tävlingsområdet ligger på Kazan Expo ute vid Kazans flygplats. Tävlingsområdet är enormt, mycket större än Worldskills Abudabi och större till ytan än Worldskills Sao Paolo. Detta innebär så klart en hel del promenerande, men arrangemanget är tydligt uppmarkerat och väl genomtänkt för besökaren. Det enda som saknas är en tydlig beskrivning på vad som pågår innan för avgränsningen. Vilken uppgift den tävlande har att lösa och annan bra information.

Betongkillarna – Oscar och Erik
Killarna har i nuläget i uppdrag att bygga upp två formar för att kunna gjuta två betongväggar. Den första ska vara bedömd och redo för gjutning morgon kl 12 . Den svenska experten Vahik hälsar att killarna körde på lite för fort i början men att de har lugnat ner sig och hittat ett bra tempo. Det är en lång tävling och de måste hålla hela vägen.

Muraren Albert
Efter en trög start har Albert fått upp tempot. Han ligger i nuläget, som det ser ut, i mitten av startfältet. Han har dock en lång väg att gå och bedömningen är ännu inte gjord. Det kan även tilläggas att det till synes fanns lika många lösningar på det första givna problemet som det fanns tävlingsdeltagare.

Plattsättaren Filip
Detta är första dagens stora snackis. Efter 45 min upptäcktes att det fanns två olika ritningar ute bland de tävlande. Denna upptäckt ledde till krismöte bland experterna. Deltagarna fick i samband med detta en ofrivillig paus till 13.30 och därefter skedde omstart av tävlingen med en reviderad ritning. Det skulle tyvärr inte dröja länge innan nästa problem dök upp. Bara 45 min in i försök två upptäcks nämligen att måtten i ritningen som deltagarna tilldelats inte stämmer med de plattor som deltagarna tilldelats. Missen är på 1 mm per platta vilket kommer leda till en förskjutning av hela mönstret.  Hur expertgruppen löser detta till morgondagen kommer bli spännande att se.

I allt detta känner sig ändå Filip trygg i sin kunskap och erfarenhet. Han ser ut att hantera omständigheterna väl.